top of page

Kort bij jezelf blijven

Je kunt alleen spreken vanuit ik. De ik-persoon is de enige die jou gedachte, gevoel, emotie etc waarneemt. Er is niemand op deze wereld die dat kan. Daarom is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en iets niet zomaar aannemen als waarheid. De waarheid verschuift namelijk zodra je het ziet als waarheid. Elk level van bewustzijn heeft zijn eigen overtuiging en zodra je dit gelooft is er een "waarheid" geboren. Door een overtuiging is een ik-persoon ontstaan. Noem het even ego. Het ego heeft  een overtuiging van zichzelf als een bestaand iemand. (En voor deze tekst, is dat ook zo). 

Het ego heeft een hele verhaallijnen bij elkaar gesprokkeld waar het zich mee kan identificeren. Dit kan ook niet anders want dat is ook zo aangeleerd. Ware het nog dat je, tot je derde levensjaar open was en alles spontaan deed. Vanaf je derde jaar maakte je je naam eigen en begon je je bestaansrecht in je omgeving te claimen.

 

Uiteindelijk is daar niets mis mee. Je hebt die ik-persoon heb je heel hard nodig in het leven. Het is een schip en brengt je overal waar je zijn moet. Om ervaringen op te doen en tevens de ogen en oren van het bewustzijn. (bewustzijn kijkt naar zichzelf).

Het bewustwordingsproces is dicht bij jezelf te blijven. Carl Jung noemt het het "individuatieproces" . Er is een intrinsieke leraar die wijst je precies de weg. En als je een inzicht hebt gekregen. Bewaar het, koester het totdat het inzicht geheel in jouw is opgegaan. Pas dan heeft het kracht waarmee je verder kunt, niet eerder. Neem dus niets voor waarheid aan. Onderzoek het.

Het heeft een reden waarom ik vanuit  ik spreek. Ik doe dat omdat Alles wat ik schrijf zelf heb ondervonden en onderzocht. Er is niets wat niet is gecontroleerd en is onderzocht. Op moment dat het eigen was geworden kwam de literatuur erachteraan en kon ik verifiëren in wat was gebeurt. Niet andersom. 

De moeilijkheidsgraad is dat ieder level zijn eigen waarheid heeft wat ik hierboven al vermelde. En al die waarheden die zul moeten doorlopen. Je kunt een Bliss-moment krijgen, wat fantastisch is. Alleen het is nog niet eigen. Het is wel een intrinsieke motivator omdat je hebt gezien. Maar wees voorzichtig. Een Bliss-moment is ook maar gewoon een verschijning in het bewustzijn. Onderzoek, onderzoek, onderzoek. En je zult zien en verbaasd zijn tot hoever het gaat. Naar een bewustzijn waar vrede, rust, ontspanning echt bestaat. 

bottom of page