top of page

“Verbeter de wereld..............begin bij jezelf"


Het laatste jaar is voor zeer veel mensen een bewogen jaar geweest. En je kunt bijna zeggen voor de gehele wereld. Wat wil dit nu eigenlijk allemaal zeggen? Over alles wat er op het moment is aan het gebeuren. Weet ik het antwoord, nee zeker niet. Wel bekijk ik vanuit een geheel ander perspectief.


Corona laat zien hoe de wereld met elkaar verbonden is. Iets wat voor het onbewuste al bestaat zolang we hier op aarde verblijven maar nu visueel kenbaar wordt gemaakt. De verwevenheid van het web wordt zichtbaar. Alles heeft een direct gevolg op elkaar.


Er is al op vele manieren gecommuniceerd dat er verandering moet plaatsvinden in het huidige bestaan. Alleen als we het hebben over milieu, verdraagzaamheid, besparing dan wordt er een hoop besproken maar geen daadwerkelijke actie. Nu zijn er wel actiegroepen en instituten die dat voort streven maar er komt weinig van de grond. Want uiteindelijk is iedereen met zijn eigen hachje bezig. Of dat nu voor vrede is of het annexeren van een land. Het is een persoonlijke issue. Want er wordt gesproken vanuit, ik vind en ik weet. Er is persoonlijk belang bij want het gaat meestal om een innerlijk goed gevoel te krijgen. Het behalen van een overwinning. En door het persoonlijk belang zijn het allemaal eilandjes die een individueel succes willen behalen.


Laten we teruggaan naar Corona. Hetzelfde principe zie je hier ook gebeuren. Iedereen weet het beter en iedereen heeft de oplossing. Denkt men! Als je goed kijkt zie je dat Corona de oplossing is. Want alle individuele belangen worden geheel gedownscaled. Iedereen wordt teruggeworpen in zijn familie/ individuele bubbel. En Corona stelt, of laat je zien. Hey vriend kijk, zoals jij, de mens, bezig bent met je woon, leef, wereld omgeving dan zijn jullie niet goed bezig.


Massa consumptie, luchtvervuiling, hongersnood zijn eigenlijk de belangrijkste vanuit dit punt. Onderdrukking, slavernij (financiële), individuele gewin dat is al zo oud als de wereld.


Beide eerste punten worden door Corona geheel stil gelegd. En het antwoordt van de mens is. We moeten zo snel mogelijk vaccineren en dan kunnen we ons oude leven weer oppakken. Wat de mens niet in de gaten heeft is dat er een grote verandering plaatsvindt. In de zichtbare wereld maar ook vanuit de stuwende kracht vanuit de onbewuste wereld en astronomisch.


Kijk om je heen. Instituten zijn aan het afbrokkelen, gevestigde ordes worden omvergeworpen. Eeuwenlange machtsmisbruik komt naar boven. Kun je spreken over machtsmisbruik ja. Maar! Laat ik het anders noemen. Het is eeuwenlange groei om dit punt te bereiken. De evolutie van het menselijke bewustzijn.


In plaats van dat er wordt gekeken, wat gebeurt er nu werkelijk. Nee gaat men het gevecht aan met Corona. We gaan het overwinnen. En dan gaan we op de oude voet verder. Dat kan! Maar wat zou het volgende zijn wat op ons afkomt? Om de mensheid tot besef te laten komen. De wereld die je namelijk ziet is ons eigen toedoen. De wereld speelt zich namelijk af in het bewustzijn en onderbewustzijn. Zowel collectief als persoonlijk. Het enige waar de mensheid nu mee bezig is brandjes te blussen. En ook dit is visueel aan het worden en zijn het geen brandjes meer maar hevige, grote bosbranden. De huidige mensheid is een levensgrote Don Quichotte die vecht tegen de windmolens en branden blust.


We hebben het over polarisatie. Dat moeten we tegengaan. Dit tegengaan maakt dat het juist gebeurt. Want waar gebeurt het, Innerlijk. Polarisatie is een innerlijke beweging die visueel naar buiten wordt geprojecteerd. Of je nu eens bent met vaccinatie, lockdown of wat er ook wordt beslist. De mens is zelf vanuit individuele aanwezigheid de regent over deze energieën. En zal altijd eerst kijken naar zichzelf. Heb ik er baat bij. Zo ja dan moet ik in opstand komen want ik ben het er niet mee eens. Heb je wel eens gevraagd waartegen je in opstand komt... in jezelf? Dat geldt ook voor de zogenaamde vredesbewegingen. Die alles onder het mom van. Alles is liefde doen. Bloemetje in het haar. Dagenlang mediteren, en eigenlijk geen beweging meer vertonen in het reële leven. En zou het kunnen zijn, dat! Als zij zich aan de ene kant bevinden er een andere kant tot leven komt om de balans te herstellen. Een uiterlijke balans maar wat men niet doorziet is dat die balans innerlijk is. Innerlijk is de balans nog niet hersteld. Nog niet doorzien.


Als je goed kijkt zie je steeds meer dat de oude energieën zijn uitgewerkt en steeds meer in de verdrukking komen. Kijk wat er om je heen gebeurt. Het is niet enkel in Nederland. In alle landen komen mensen in beweging. De natuur komt in beweging. Wat is nu die beweging? Wat is nu die onbewuste druk die omhoog wordt geduwd. Wat vertelt het?


Het probleem is dat. Iedereen, ongeacht de situatie, gelijk heeft. Vanuit zijn perspectief. Vanuit het holistische beeld kun je zeggen. Alles is inmiddels in zoveel delen gedeeld dat er altijd ergens wel een waarheid inzit. De kunst is om die waarheden af te pellen. En zo kun je steeds verder terug naar het begin. Neti-neti. En als je daarin verder gaat kom je uiteindelijk uit bij. Zoals ze het in de Oosterse wijsheid zeggen, bij het Zelf. Een paradoxale beweging waarin waarheid zich bevind.


Terugkomend op de verandering. We slaan inmiddels niet meer met knuppels, wonen niet meer in grotten alleen gedraagt de mensheid zich nog steeds zo. Uiteindelijk zijn de energieën van het archetype (Goden) nog steeds heer en meester in ons dagelijks leven. De Goden regeren nog steeds over de mens. Of je het nu beseft of niet. In de onderstroom zijn de energieën die men aan de Goden heeft gekoppeld nadrukkelijk aanwezig. Ons gedrag stamt af van het dierenrijk. Alleen er is nu een mate van intelligente overheen gekomen.


Nu staan we op een splitsing. Nu is de tijd om gebruik te gaan maken van onze intelligentie. Nu moeten er leiders en ook zeker de mens opstaan die zeggen. We gaan een andere benadering toepassen. Niet meer in belang van groeperingen maar in belang van de gehele mensheid. Gebruik maken van de intelligentie die we in de eeuwen hebben opgebouwd. De kennis van het onderbewuste integreren in het weten van nu. En dan zullen geheel andere oplossingen ontstaan. Wordt het makkelijk, nee zeer zeker niet maar de humane kant zal steeds meer de boventoon gaan krijgen. En welke richting zal de individuele mens op gaan. De Joodse leer noemt het Adam Kadmon. De eerste mens. Androgyne in zijn bestaan. Mannelijke en vrouwelijk ineen verweven. In plaats van ons huidige yin-yang waarin mannelijk en vrouwelijk separaat worden beoordeeld en doorleefd. Verdwijnt dan de man of vrouw. Nee zeker niet alleen de energieën in de mens zijn gelijk. Geen! Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars, meer.


De leer van Boeddha en Jezus hebben invloed gekregen op het menselijke bestaan. Maar het is een leer die niet is geschreven door desbetreffende personen zelf. Het is geschreven door buitenstaanders. Die misschien wel een idee hadden maar het niet waren. En dan kun je alle kanten opschieten wat ook de afgelopen eeuwen is gebeurd. Het is namelijk geen individuele ontwikkeling maar een massa ontwikkeling geworden waardoor het een systeem is geworden en is verankerd in het collectieve bewustzijn. Bewust als onbewust. Komen we dichterbij dan heeft Carl Jung dit zichtbaar gemaakt. Hij heeft de ontwikkeling van de mens via de Archetypes zicht baar gemaakt. Hij heeft het Individuatieproces zichtbaar gemaakt. Een individuele weg en geen weg van een groep is zoals het heden ten dage wordt geleefd. Dit geldt ook voor Boeddha en Jezus. De ontwikkeling van het individu. Als dit is bereikt, dan pas krijgt je zicht op het collectieve bestaan. Bewust en onbewust.


Daarvoor! Is de mens een eilandje en schreeuwende in de woestijn. Zijn eigen belangen verdedigend denkende te weten hoe het zou moeten zijn. En dat! Zie nu overal gebeuren. De tweedeling wordt steeds duidelijk, de tweedeling wordt steeds agressiever. Agressiever omdat alle onbewuste collectieve energieën naar boven komen. Energieën die al eeuwen onder de huid zitten. Zoals Black live matters, onderdrukking door de gevestigde orde, het grote verschil tussen arm en rijk. En zo zijn er tal van voorbeelden. En alles begint steeds meer aan de oppervlakte te komen. Zijn ze dan schuldig? Dat is de vraag. Die vraag kun je pas beantwoorden als je je eigen proces hebt doorlopen. Dan pas, niet eerder. “Hij die zonder zonde is werpen de eerste steen”.


Het huidige systeem, in Nederland de democratie, heeft zijn tijd gehad. Het is al decennia over de kook aan het gaan. Antwoorden zijn er niet meer in te vinden. Antwoorden worden opgelost door nog meer regels en maatregelen. Maar de antwoorden! Bevinden zich in jezelf, door naar jezelf te gaan kijken. Je acties, je handelingen. En zeker je hebt gelijk, maar ook je tegenstander heeft gelijk. En nu? Gaan we door hiermee of ga je de schouders eronder zetten en begin je met jezelf. Tja dat is moeilijk. Want dan ga je ontdekken dat ook de duivel in jezelf zit en dat zou liever niet willen zien van jezelf. En de verandering is! ‘Zo te zien volop aan het werk en gaan we daarnaartoe. De vraag is...HOE? ’Bewust of onbewust?


Ervaar je intrinsieke vrijheid, dan ga je, onbewuste collectieve processen, herkennen en word je niet meer aangezet om er aan deel te nemen. Veel mensen denken dat ze dit bewust doen. Helaas ze zijn nog steeds speelbal van een eeuwenoude traditie en gedreven door deze collectieve onderbewuste energie.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

In hun eerste levensjaren leren we kinderen om zichzelf te ontwikkelen. We leren kinderen zichzelf neer te zetten in de maatschappij totdat ze ‘volwassen’ zijn geworden en dan laten we ze los. Gebasee

bottom of page